Osman Akbaşak

1953 yılında İstanbul’da doğdu. Yalıköy Ahmet Mithat İlkokulu ve İshakağa İlkokulu’nda. okudu. Beykoz Ortaokulu’nu tamamladı. Sarıyer Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Tetnik Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Bölümü’nü kazandı. 1975 yılında İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu. 

Konya, Afyon, Balıkesir, Giresun, Ankara, Çankırı’da görev yaptıktan sonra 1977 yılında yedek subaylık için İzmir’e geldi ve İzmirli oldu. Kendisini “İstanbul ve özellikle Beykoz sevdalısı” olarak tanımlar. Yılda birkaç kez Beykoz’da bulunur. Bütün özlemini, duygularını www.osmanakbasak.com alan adlı web sitesine döker, dostlarıyla paylaşır. 

2009 yılından 2016 yılına kadar İzmir Sky TV’de “Geçmişten Geleceğe Kent ve Yaşam” programını hazırladı ve sundu. Programda kentin imar sorunlarının yanı sıra İzmir ve beldelerinin tarihi, arkeolojik öyküleri, resim, heykel, fotoğraf ve benzer sergileri, edebiyat ve şiir toplantılarını konu aldı. Kendi olanaklarıyla çekip kurgusunu yaptığı “Geçmişten Geleceğe Kent ve Yaşam”, “İzmir’de Şiir Zamanı”, “İzmir’in Yazarları”, “Sanat Edebiyat ve Çocuk” ve “Türk Sanat Müziği Sohbetleri” programlarını kişisel sitesinde, YouTube üzerinden yayınladı. 

İzmir’de birçok edebiyat ve şiir toplantısının müdavimleri arasında. Sürekli fotoğraf çeker ve web sitesinde dostlarıyla paylaşır. Sanatçı İnşaat Mühendisleri Grubu Etkinlikleri (SİMGE) ve EKİN Yazın Dostları Grubu üyesi. 

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda İstiklal Madalyalı köy imamı olan dedesi Ağababa’nın yaşam öyküsünü 2010 yılında “Ağababa – Cumhuriyet’in İmamı” adıyla “Milli Mücadelede Beykoz” üçlemesinin ilk kitabı olarak romanlaştırdı. 2013 ve 2015 yıllarında da Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Beykoz’da geçen gerçek olaylardan yola çıkarak “Şafak Baskını” ve “Güneşe Doğru” romanlarını yazdı.

Konusu İzmir’de geçen, arkeoloji ve bilim kurgu karışımı “8500” romanı “Arkeopark İzmir’den Düş Yolculukları” üçlemesinin ilk kitabı olarak 2016 yılında yayımlandı. Üçlemenin ikinci kitabı “Güneşe Çağrı (Aristonikos İsyanı)” adlı romanı 2019 yılında okurla buluştu. “Barışın Renkleri” adlı Kıbrıs romanını 2020 yılında yayımladı. 2021 yılında yedinci romanı “Sular Çekilirken” yayımlandı.

SİMGE’nin “Şantiye Öyküleri”, “Mühendisçe Sanat” ve “Yaza Çize On Yıl” adlı ortak kitaplarında öyküleri yayımlandı. SİMGE’nin dördüncü ortak kitabı “İnşaat Mühendisi Şairler” Nisan 2015’te çıktı. 

1970’li yılların başından bu yana Türk Sanat Müziği’ne ilgi duyar. Tambur ve bağlama çalar, besteler yapar, şiirler yazar. Bestelerinin ve şiirlerinin bir çoğunu kendine saklar. 1990 yıllarından sonra çeşitli Türk Sanat Müziği korolarında çalışmıştır. İşimin dışında kalan zamanlarda Türk Sanat Müziği arşivi çalışmaları yapar. Arşivinde 5 bin 500’ü tek eser olmak üzere 12 bin dolayında Türk Sanat Müziği eseri bulunur. 

Eski kitap meraklısıdır. İzmir’deki birçok sahafı tanır, sürekli olarak kütüphanesini geliştirmeye çalışır. Özellikle anıya dayalı romanları ve araştırma kitaplarını okur. Beykoz’a ait çıkmış kitapların hemen hemen tamamı kütüphanesinde vardır.

Sinemaya ilgi duyar. Zaman bulduğunda klasik yabancı ve yerli sinema filmlerini izlemeyi sever. Bilgisayar, müzik ve film düzenleme çalışmaları başlıca uğraşları arasındadır.