İzmirli gazeteciler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nda (TBMM) gündeme gelmesi beklenen “Sosyal Medya Yasa Teklifi”ni İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği eylemle protesto etti. Atatürk Meydanı’ndaki Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Anıtı önünde toplanan gazeteciler, Adalet ve Kalkınma Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir ile Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul Milletvekili Feti Yıldız’ın ilk imza sahibi olduğu, 70 milletvekilince imzalanan yasa teklifinin geri çekilmesi çağrısında bulundu.
“Dezenformasyon Yasası” olarak nitelendirilen yasa teklifinin Dijital Mecralar ve Adalet Komisyonu’nda görüşüldüğünü belirten İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, teklif hazırlanırken basın meslek örgütlerinin görüşünün göz ardı edildiğini söyledi. Bir grup siyasetçi ve bürokrat tarafından kapalı kapılar ardında hazırlan teklifin konuşma, yazma, ifade özgürlüğünü yok edeceğini vurgulayan Gappi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Para cezaları, hapis cezası, kapatma, internet basınına ağır denetim ve basın kartı iptalleri ve dezenformasyon adı altında bağımsız haberciliğe sansür var. Dezenformasyon denilerek ‘Gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yayanlara’ hapis cezasını öngören yeni bir suç tipi yaratılmak isteniyor. Kaynağı belli dahi olsa, eğer bilgi birileri tarafından keyfi olarak yanlış diye nitelendirilirse, bunu yayan yani gazeteci ya da vatandaş, iktidarın istemediği her kim ise doğrudan hapis cezasıyla cezalandırılacak.”
Bu teklifin yasalaşması durumunda toplumsal bir otosansür dalgası yaratacağını belirten Dilek Gappi, “Bu nedenle sadece gazetecilerin değil tüm toplumun sorunudur. Tüm toplumun ifade onurudur” dedi. Gappi, “Bugün burada da sesleniyoruz: Bu yasa temel insan haklarına, haberleşme özgürlüğüne, basın özgürlüğüne aykırıdır. Yani Anayasa’ya aykırıdır. Bu yasa teklifi yasalaşırsa tüm Türkiye gözaltında olacaktır” diye konuştu.
Bağımsız haberciliğin siyasi irade tarafından kontrol edilemeyeceğini anlatan İGC Başkanı Dilek Gappi, “Bitirmeye çalışılan, adeta yok edilen, birine alıp diğerine satılan, kamu kaynaklarıyla oyun haline getirilmeye çalışılan bir mesleğin kalbinden vurulmasına izin vermeyeceğiz” dedi. “Haber sansür edilemez. Gerçekler susturulamaz” diyen Gappi, şu görüşleri dile getirdi:
“Nice gazeteci ve düşünür sadece ve sadece doğruları yazdıkları, söyledikleri için öldürüldüler. Hasan Tahsin’in bağımsızlık anlayışının meşalesini taşıyanlar biz gazeteciler haykırıyoruz: Temel insan hak ve özgürlüklerine, uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’ya aykırı olan basın tarihine kara bir leke olacak bu tasarıyı geri çekin. Gelin, ülkemizin aydınlık demokratik geleceği için bu tarihi hatadan dönün ve siyasi emeller uğruna bağımsız haberciliğin üzerinden ellerinizi çekiniz.”
Dilek Gappi, Meclis gündemine gelen yasa teklifinin geri çekilmesi talebiyle Ankara’ya doğru yola çıkacaklarını sözlerine ekledi.
Protesto eylemine Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Maden Mühendisi Aykut Akdemir, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Haber Sen İzmir Şube Başkanı Ayhan Zengin, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Birlik Sağlık Sen) Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ve yurttaşlar da katılarak destek verdi.