Kütüphanesi olmayan ilçelerde yolu dört gözle beklenen gezici kütüphaneler, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak, Halk Kütüphaneleri bünyesinde hizmet veriyor. Ülkemizde 57 gezici kütüphane bulunuyor. İzmir, Ağustos ayı içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak hizmete giren iki yeni araçla birlikte dört gezici kütüphaneye sahip şanslı illerden biri konumunda.
İzmir’de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren iki gezici kütüphane daha var. Bu kütüphaneler 2015 yılında yapılan bir protokolle Cevdet İnci Eğitim Vakfı’nın desteğiyle kitap severlere hizmet götürüyor. Gezici kütüphaneler özellikle kütüphanesi bulunmayan ilçelerde yaşayan öğrenciler ve kitap dostları için çok önemli bir hizmet. Koronavirüs küresel salgını sürecinde okulların kapanmasıyla birlikte etkinliklerini durduran gezici kütüphanelerin önümüzdeki süreçte nasıl hizmet vereceği belirsiz. Bu süreçte çalışmaların çevrim içi platforma taşınması ve rotaların oluşturulması noktasında çalışmalar sürüyor.
Cevdet İnci Eğitim Vakfı’nın desteğiyle yollara çıkan araçlar, olanakları kısıtlı ilköğretim okullarındaki öğrenciler ve velileri başta olmak üzere şimdiye kadar 127 bin 411 kişiye hizmet vermiş. Mart 2019’dan başlayarak İzmir’in halk kütüphanesi olmayan Menderes, Urla, Seferihisar, Ürkmez, Menemen ilçelerine yaptıkları ziyaretlerde 11 bin 397 kişiye ulaşmış. 2015 yılında ilçe milli eğitim müdürlüklerinin belirlediği okullara giden kütüphaneler 2019-2020 okul döneminde Bornova, Buca ve Karabağlar’daki okullara gitmiş.
İzmir’de bu hizmet 1930’larda başladı
Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şube Başkanı – Kütüphaneci Asuman Nesibe Gök, nüfusu 4 milyonu geçen İzmir’de gezici kütüphane hizmetinin kişileri kitapla, bilgiyle buluşturan yegane araç olarak göründüğüne dikkat çekiyor. İzmir’de bu hizmetin 1930’lu yıllarda başladığını belirten Gök, şu bilgileri paylaşıyor:
“Mesleğimizin ilk profesörü Osman Ersoy’un bir makalesinde 1930 – 1935 yılları arasında İzmir ve çevresinde posta ile kütüphane hizmeti verildiğine dair bilgi bulunuyor. Türkiye’de Kütüphaneleri Geliştirme Programı (1952) tarihli bir raporda da gezici kütüphaneler konusuna dikkat çekilmiş. 1957 yılında Karaburun çevresindeki köylere gezici kütüphane hizmeti götürüldüğü biliniyor. Yine İzmir’de İzmir Milli Kütüphanesi bir otobüs ile 1960 yılında İzmir çevresindeki köyleri, gezici kütüphane hizmetinden yararlandırmış.”
Günümüzde gezici kütüphanelerin halk kütüphanelerinin bir uzantısı olarak halka hizmet sunduğunu anlatan Asuman Gök, ülkemizin gezici kütüphane konusundaki başarılı ismi “Eşekli Kütüphaneci” diye bilinen Mustafa Güzelgöz’ün de yaptığı çalışmalarla efsane olmuş, yurt dışından ödül almış bir isim olduğunu anımsatıyor. Gök, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2019 Kütüphane istatistiklerinde 499 bin 932 kitabın okunmuş göründüğünü, İzmir’de sadece 170 bin 774 kişinin de kütüphane üyesi olduğunu belirtiyor.
***
Osman Akbaşak’ın yeni kitabı bir Kıbrıs romanı
“Barışın Renkleri” yayımlandı
Araştırmacı, yazar, Sanatçı İnşaat Mühendisleri (SİMGE) ve Ekin Yazın Dostları İzmir Grubu’nun yöneticisi İnşaat Mühendisi Osman Akbaşak’ın “Barışın Renkleri” kitabı Şehir Hatları Yayınları’ndan çıktı. Akbaşak, Kıbrıs savaşı üzerinden “barış” temasını işlediği yeni kitabını okurları için 1 Eylül 2020 Cuma günü Kemeraltı’ndaki Duvar Kitabevi’nde imzaladı.
Kitap, 1974 yılında yaşanan Kıbrıs’taki savaşa katılmış ve yaşadığı travmanın etkisiyle hayattan kopmuş bir askerin, umudunu hiçbir zaman yitirmeyen babasıyla yeniden iletişim kurmasına giden süreci anlatıyor. Bu süreçte en önemli rolü, askerin torunu, barışa, toplumun yaşadığı sorunlara duyarlı, üniversitede gazetecilik eğitimi alan İzmirli genç Sibel ve onun Kıbrıslı gazeteci arkadaşları üstleniyor.

Osman Akbaşak’ın diğer kitaplarında olduğu gibi ince bir kurguyla ve içtenlikle kaleme alınmış kitap, Kıbrıs’ı da öyle güzel anlatmış ki, gidip görme isteği uyanıyor okurken. Akbaşak’ın kitabında İzmirlilerin yakından tanıdığı, barış sevdalıları Ümit Yaşar Işıkhan, Sancar Maruflu ve Okan Yüksel’in yanı sıra yaşamını Kıbrıs’ta sürdüren edebiyat öğretmeni, yazar, KIBATEK üyesi Ayşe Tural da anlatımlarıyla yer almış.
Kıbrıs konusunda gerçek anlatımlara yer veren kitap, yaşanan dramatik ve iç parçalayan öyküleriyle de oldukça dikkat çekiyor. Barışın istenirse genç ve sevgi dolu yüreklerde, karşılıklı diyalogla yeniden yeşerebileceğini vurguluyor. Akdeniz’de suların ısındığı ve karardığı şu günlerde “Barışın Renkleri” insana “umudunu asla yitirme” mesajı veriyor. Değerli yazar Osman Akbaşak’ın imzalayıp gönderdiği kitabını, eminim siz de benim gibi bir çırpıda okuyacak ve yakın geçmişte yaşanan olayları yeniden hüzünle anımsayacaksınız.
***
Cem Seyhun Ünbay’ın imza günü
Cem Seyhun Ünbay, “izmir… her yanı/m sevda” adını taşıyan şiir kitabını 9 Eylül 2020 Çarşamba günü okurları için imzalayacak. Ünbay’ın Kemeraltı’nda Duvar Kitabevi’ndeki (Veysel Çıkmazı Sonu – Özyurtsever Hanı Avlusu) imza ve söyleşi etkinliği saat 14.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşecek.
***
Karşıyaka Belediyesi kitap bağışınızı bekliyor
Karşıyaka Belediyesi yeni kurduğu kütüphaneleri için kitap bağış kampanyası başlattı. “Paylaşın, kitaplarınız yeni okurlarla buluşsun” çağrısıyla başlatılan kampanyada, vatandaşların bağışlamak istediği kitaplar toplanacak. Girne Caddesi üzerindeki Kültürpark alanı içinde ve Demirköprü Mahallesi’nde kurulması planlanan kütüphaneler için, kitap toplanmaya başlandı. Kampanya doğrultusunda vatandaşlar, ellerinde bulunan ansiklopedi dışındaki kitapları, Karşıyaka Belediyesi Kültür ve Sosyal işler Müdürlüğü’ne ve belediyeye bağlı kültür merkezlerine bırakabilecek. Çok kitap bağışlamak isteyen ve taşıyacak olanağı olmayan vatandaşlar, kitapların evden alınması için 0 232 399 40 83 numaralı telefona başvurabilecek. Belediye evden kitap alma işlemini pazartesi ve cuma günleri yapacak.
***
Portekiz Sinagogu’nun tarihine ışık tutan makale

Batı Anadolu Yahudi tarihi araştırmalarıyla tanıdığımız Dr. Siren Bora‘nın Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Çakmak ile birlikte hazırladığı “Tarihi ve Mimari Özellikleriyle Portugal Sinagogu” başlıklı makalesi, İstanbul Üniversitesi’nin uluslararası akademik hakemli elektronik dergisi Art-Sanat’ta yayımlandı.
Makalede, Portekiz Sinagogu’nun tarihi, mimari özellikleri, 2017-2018 yılları arasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarına ilişkin ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Makalede sinagogun büyük yangın başta olmak üzere bir çok tarihi olaya şahit olduğu, geçirdiği yangın ve kötü müdahalelerle özgünlüğünü büyük ölçüde yitirdiği anlatılıyor. 2017-2018 yıllarında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile aslına uygun bir şekilde ayağa kaldırılan yapı 2019 yılında EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi olarak kullanıma açılmış.
***
İzmir Kitaplığı
İzmir’de Dokuz Eylül Kutlamaları / 1923-1938 / Umut Uğur Dikçam
Tarihçi, öğretmen Umut Uğur Dikçam’ın kaleme aldığı İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı’ndan yayınlanan “İzmir’de Dokuz Eylül Kutlamaları” bize unuttuğumuz bir dönemi belgeleriyle anımsatıyor. 1923 ve 1938 yılları arasında yapılmış kutlamaların kent belleğinde nasıl bir yer edindiğini ayrıntılarıyla anlatıyor. Kitabın sayfalarını karıştırdıkça, bugün yaşadığımız Dokuz Eylül kutlamalarının ne kadar sönük, özünden ne kadar uzak yaşandığını hüzünle görüyorsunuz.
Umut Uğur Dikçam, kitabı üç bölümde hazırlamış. “Kutlamalar için yapılan hazırlıklar”, “Kutlama törenleri” ve Halkın bayramı: 9 Eylül” adını taşıyan bölümlerde, bu özel gün için yapılan çalışmaları ayrıntılarıyla yer almış. Bir ay öncesinden başlanan kutlama hazırlıkları, törenler, süslemeler, Anafartalar Caddesi ve Kemeraltı’ndaki kutlamalar, gece düzenlenen fener alaylarının yarattığı coşku anlatılmış.
9 Eylül törenlerini daha cazip hale getirmek için davet edilen ünlü isimler, Türk-Yunan dostluğunun iki ülke basınındaki yansımaları, tören günlerinde yaşanan vurgunculuk olayları, kaybolan çocuklar, adli olaylar da ilginç ayrıntılar olarak olarak ele alınmış. Yerel yöneticilerin, tören kutlamaları için hazırlık yapan yerel yönetimlerdeki birimlerin bugün unutturulmak istenen 9 Eylül gibi milli günlerin o günlerdeki gibi yeniden coşkuyla kutlanması için bu anlamlı kitabın kanımca törenden bir ay önce ele alınıp okunması gerek.
***
Başucu Kitapları
DeliDolu’dan “Okuma Günlüğü”

Geçtiğimiz haftalarda bu sayfada TUDEM Yayınları’ndan 7 yaş ve üzeri çocuklar için çıkan “Kitap Günlüğüm”ü tanıtmıştık. Bu hafta yayın grubunun bu kez büyükler için hazırladığı “Okuma Günlüğüm”ü tanıtmak istedim. Kitap TUDEM’in DeliDolu Yayınları’ndan çıktı.”Okuma Günlüğü”, okuduğunuz kitaba dair unutmak istemediğiniz ayrıntıları, yorumları, anahtar sözcükleri, alıntıları ve sizde uyandırdığı çağrışımları not edip yıllar boyunca saklayabilmeniz için tasarlanan sade ve kullanışlı bir günlük. Sayfa aralarında Tim Parks, Ricardo Piglia, George Saunders ve Terry Pratchett gibi yazarların okuma ve yazma üzerine kaleme aldıkları kısa metinlere de yer verilmiş. Kitabın sonunda “Ödünç aldığım kitaplar”, “Ödünç verdiğim kitaplar”, “Okunacak kitaplar”, “Beni en çok etkileyen kitaplar” sayfaları okurlar için düşünülmüş hoş ayrıntılar.
***
Çok satan kitaplar
Bir Nefes Gibi – Ferzan Özpetek – Can Yayınları
Dans Dans Dans – Haruki Murakami – Doğan Kitap
Hamamname – Murathan Mungan – Metis
Osman – Ayfer Tunç – Can Yayınları
Delibo – Murat Uyurkulak – Can Yayınları
Kur’an İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni – Muazzez İlmiye Çığ – Kaynak Yayınları
Suya Yazılan – Fazıl Say – Romancı Yayınları
50 Maddede İlişkiler – Adil Yıldırım – Karakarga
Bizi Sürükleyen Nehir – Zülfü Livaneli – Doğan Kitap
Ben Kazanmadan Bitmez – Bircan Yıldırım – Destek Yayınları
Bu liste Duvar Kitabevi, Kırmızı Kedi, Pan Kitabevi, Remzi Kitabevi ve Yakın Kitabevi’nin katkılarıyla hazırlanmıştır.