
Geçtiğimiz günlerde turist rehberleri olarak önemli bir deneyim yaşadık. Yaptığımız ve hemen hepsi geri çevrilen girişimlerimiz sonucunda, dolaylı yoldan da olsa, Berlin ITBde Turizm Bakanlığı stantlarında dört rehber olarak görev yapma fırsatını yakaladık.
Fırsat diyorum, çünkü rehberlere daha önce böyle bir fırsat verilmemişti. Milyon Euroların harcandığı bu fuarlarda, harcanacak 4-5 bin Eurodan kaynaklandığını sanmıyorum. Kaldı ki orada görev yapan kişilere de bir ödeme yapılıyor zaten. Ya rehberlerin yaratacakları farkın farkında olmadıklarından ya da rehberler olarak bunu yeterince vurgulayamadığımızdan.
Oysa ki, Berlin ITBde görev yaptığımız beş gün boyunca başımızı kaşıyacak zaman bulamadık. Özellikle tur operatörlerinden gelen uzmanlık sorularına rehberler dışında anında cevap verecek kişiler kimler olabilir? Orada yaşayan Türk öğrenci kardeşlerimiz mi? Bu çocuklar dile hakim olabilir ama, maalesef kendi ülkesini tanıma fırsatı bulamamış bu kardeşlerimiz.
Not alayım, size mail ile cevap veririz sözleri profesyonelleri tatmin etmiyor. Hani, Bana bir koca lazım, ama bu gece lazım şeklinde, anında cevap istiyor acenteciler. Alternatif tur olanaklarını soruyorlar. Otelinden tur güzergahına, ören yerinden yürüyüş yollarına her şeyi bilmek istiyorlar.
Ben ve arkadaşlarımız ona yakın röportaj verdik. Der Spigel, Deutsche Welle, Avrupadan ve Amerikadan medya temsilcileri ile Türk turizmi konusunda söyleşiler yaptık. Tıbbın Anadoludaki Kökleri projemiz alternatif turizm projesi olarak büyük ilgi topladı.
Berlin ITBde herkesin iyi niyetli bir çalışma içinde olduğunu gördük ve çok sevindik. Özellikle her şeyin en iyi şekilde olması konusunda çaba gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin çalışmalarımızı takdir etmeleri ve bunu sık sık vurgulamaları gururumuzu okşamadı da değil.
Gurur ve özveriyle yaptığımız tanıtım görevi sonunda şu sonuçlara vardık:
- Profesyonellere yönelik tanıtım sadece broşürle yapılamaz
- Tanıtım bilgi, deneyim ve çok iyi yabancı dil hakimiyeti gerektirir.
- Rehberler bu işin olmazsa olmazıdır.
Umarım bu çalışma Turizm Bakanlığının ilgili biriminde de bir farkındalık yaratmıştır. İzmir Turist Rehberleri Odası olarak konuyu irdelemeye ve gündemde tutmaya özen göstereceğiz. Ne zamana kadar? Rehberlerin hak ettikleri şekilde, tüm fuarlarda görev yapmalarının olağan bir durum olarak kabul edilmesine kadar...

Tarih: 26/3/2014
6614 kez okundu